Dynare 4.4.2 configure and MatIO

This forum is closed. You can read the posts but cannot write. We have migrated the forum to a new location where you will have to reset your password.
Forum rules
This forum is closed. You can read the posts but cannot write. We have migrated the forum to a new location (https://forum.dynare.org) where you will have to reset your password.

Dynare 4.4.2 configure and MatIO

Postby bef00002 » Fri Jul 25, 2014 9:20 pm

I have been unable to configure 4.4.2 with MatIO 1.5.2. I found that the library check failed because it did not load the hdf5 and z libraries in addition to matio. I modified the configure script as follows, but that is insufficient.

[root@seldon dynare-4.4.2.newconf]# diff configure configure.orig | ediff

-------- 1 line changed at 5770 from:
LIBS="-lmatio -lhdf5 -lz $LIBS"
-------- to:
LIBS="-lmatio $LIBS"

-------- 1 line changed at 5801 from:
LIBADD_MATIO="-lmatio -lhdf5 -lz $LIBS"
-------- to:
LIBADD_MATIO="-lmatio $LIBS"
[root@seldon dynare-4.4.2.newconf]# diff configure.orig configure | ediff

-------- 1 line changed at 5770 from:
LIBS="-lmatio $LIBS"
-------- to:
LIBS="-lmatio -lhdf5 -lz $LIBS"

-------- 1 line changed at 5801 from:
LIBADD_MATIO="-lmatio $LIBS"
-------- to:
LIBADD_MATIO="-lmatio -lhdf5 -lz $LIBS"


[root@seldon dynare-4.4.2.newconf]# module load matio
[root@seldon dynare-4.4.2.newconf]# pkg-config --libs matio
-L/sscc/opt/matio-1.5.2/lib -lmatio -lhdf5 -lz

[root@seldon dynare-4.4.2.newconf]# module show matio
-------------------------------------------------------------------
/usr/share/Modules/modulefiles/matio/1.5.2:

module-whatis This module adds MatIO, the MAT File I/O Library version 1.5.2
prepend-path PATH /sscc/opt/matio-1.5.2/bin
prepend-path MANPATH /sscc/opt/matio-1.5.2/share/man
prepend-path LD_LIBRARY_PATH /sscc/opt/matio-1.5.2/lib
prepend-path PKG_CONFIG_PATH /sscc/opt/matio-1.5.2/lib/pkgconfig
prepend-path C_INCLUDE_PATH /sscc/opt/matio-1.5.2/include
-------------------------------------------------------------------


Here's the way I run configure:

[root@seldon dynare-4.4.2.newconf]# cat Configure
#!/bin/sh

NUVERSION=4.4.2

MATLABLOC=r2014a
MATLABVER=r2014a

rm -f config.cache

source /sscc/opt/matlab.d/r2014a/zzGCC473.sh

BIN=/sscc/opt/matlab.${MATLABLOC}/bin

module load texlive
export PDFLATEX=/sscc/opt/texlive/2014/bin/x86_64-linux/pdflatex

source /sscc/opt/boost.1.42.0/bin/Boost

export PATH=${BIN}:${PATH}
export LD_LIBRARY_PATH=${LIB}:/opt/acml4.4.0/gfortran64/lib:${LD_LIBRARY_PATH}

export BLAS_LIBS="-L/opt/acml4.4.0/gfortran64/lib -lacml -lacml_mv"

module load matio

LIBS="-L/opt/acml4.4.0/gfortran64/lib -lacml -lacml_mv -L/sscc/opt/matio-1.5.2/lib -lmatio -lhdf5 -lz" \
CFLAGS="-O3" CXXFLAGS="-O3" F77=gfortran \
./configure --prefix=/sscc/opt/dynare-${NUVERSION} \
--with-boost=/sscc/opt/boost.1.42.0 \
--with-boost-libdir=/sscc/opt/boost.1.42.0/lib \
--with-blas="-lacml -lacml_mv"\
--with-matlab=/sscc/opt/matlab.${MATLABLOC} MATLAB_VERSION=${MATLABVER} \
--with-matio=/sscc/opt/matio-1.5.2 \
--enable-openmp \
--disable-octave \
2>&1 | tee NUInstall.configure
exit

The configuration summary:

configure:

Dynare is now configured for building the following components...

Binaries (with "make"):
MEX files for MATLAB (except those listed below): yes
k-order and dynare_simul MEX files for MATLAB: no (missing MatIO library)
MS-SBVAR MEX files for MATLAB: yes
Kalman Steady State MEX file for MATLAB: no (missing SLICOT)
M2HTML documentation: no


I have attached config.log and the output of running the Configure script.

Your assistance is appreciated!

Bruce
Attachments
NUInstall.configure.txt
This is the complete standard output of the configure script.
(11.65 KiB) Downloaded 56 times
config.log.txt
This is the config.log created by running the configure script.
(248.17 KiB) Downloaded 56 times
bef00002
 
Posts: 5
Joined: Fri Jul 25, 2014 8:42 pm

Re: Dynare 4.4.2 configure and MatIO

Postby HoutanBastani » Mon Jul 28, 2014 8:52 am

What OS are you compiling on?

Did you compile matio yourself or did you get it from your package manager?

Is the directory that contains the shared libraries libz and libhdf5 in your directory path?

You sent the top level config.log but you need to send the config.log from mex/build/matlab
Best,
Houtan
HoutanBastani
 
Posts: 197
Joined: Fri Jan 22, 2010 4:11 pm
Location: Paris, France

Re: Dynare 4.4.2 configure and MatIO

Postby bef00002 » Mon Jul 28, 2014 9:03 pm

OS: # cat /etc/redhat-release
Red Hat Enterprise Linux Server release 6.5 (Santiago)

MatIO was built by me from source. That's why its location is non-standard. It is installed in NFS for cluster-wide consistency.

The libz and libhdf5 directories are in the system directory path. They come from Red Hat.

/lib64/libz.so.1.2.3
/lib64/libz.so.1

/usr/lib64/libhdf5.so.6
/usr/lib64/libhdf5_hl.so
/usr/lib64/libhdf5.so
/usr/lib64/libhdf5_fortran.so.6
/usr/lib64/libhdf5_hl.so.6
/usr/lib64/libhdf5_hl_cpp.so
/usr/lib64/libhdf5hl_fortran.so.6
/usr/lib64/libhdf5.settings
/usr/lib64/libhdf5.so.6.0.4
/usr/lib64/libhdf5_cpp.so.6
/usr/lib64/libhdf5_cpp.so.6.0.4
/usr/lib64/libhdf5_hl_cpp.so.6.0.4
/usr/lib64/libhdf5hl_fortran.so
/usr/lib64/libhdf5_hl.so.6.0.4
/usr/lib64/libhdf5hl_fortran.so.6.0.4
/usr/lib64/libhdf5_fortran.so.6.0.4
/usr/lib64/libhdf5_fortran.so
/usr/lib64/libhdf5_hl_cpp.so.6
/usr/lib64/libhdf5_cpp.so

I looked at the config.log in mex/build/matlab and found that the configure script in that directory was NOT LOADING hdf5. I didn't know that script existed, and did not change it. The config.log file is attached under the name mex.config.log.txt which shows the error.

I modified mex/build/matlab/configure to load hdf5 with matio and that solved my problem.

Thanks,
Bruce
Attachments
mex.config.log.txt
(46.62 KiB) Downloaded 65 times
bef00002
 
Posts: 5
Joined: Fri Jul 25, 2014 8:42 pm

Re: Dynare 4.4.2 configure and MatIO

Postby HoutanBastani » Tue Jul 29, 2014 9:41 am

Hi,

Could you drop the attached file into the dynare/m4 directory, rename it to ax_matio.m4, undo the changes you made to mex/build/matlab/configure.ac, then do autoreconf -si and configure with your matlab arguments? Does that work?
Attachments
ax_matio.m4.txt
(1.75 KiB) Downloaded 64 times
Best,
Houtan
HoutanBastani
 
Posts: 197
Joined: Fri Jan 22, 2010 4:11 pm
Location: Paris, France

Re: Dynare 4.4.2 configure and MatIO

Postby bef00002 » Tue Jul 29, 2014 10:13 pm

That new file worked perfectly. I did get autoreconf errors:

[root@seldon dynare-4.4.2]# autoreconf -si
configure.ac:58: warning: macro `AM_PROG_AR' not found in library
configure.ac:62: warning: macro `AM_PROG_AR' not found in library
configure.ac:62: error: possibly undefined macro: AM_PROG_AR
If this token and others are legitimate, please use m4_pattern_allow.
See the Autoconf documentation.
autoreconf: /usr/bin/autoconf failed with exit status: 1

I ignored those errors and ran the configuration script with success.

Thanks!
Bruce
bef00002
 
Posts: 5
Joined: Fri Jul 25, 2014 8:42 pm

Re: Dynare 4.4.2 configure and MatIO

Postby bef00002 » Tue Jul 29, 2014 10:59 pm

I should add that the need for hdf5 and zlib are MATIO optional dependencies. zlib supports compressed MAT files, and HDF5 supports MAT file version 7.3. So these are not Red Hat / Fedora issues, they are really dependent on the release of MATLAB people are using.

The dependencies are explained in the MATIO README file.

Bruce
bef00002
 
Posts: 5
Joined: Fri Jul 25, 2014 8:42 pm

Re: Dynare 4.4.2 configure and MatIO

Postby HoutanBastani » Wed Jul 30, 2014 8:22 am

It's dependent on how you chose to compile matio (with libhdf5 and and libz support). They're not dependent on the version of Matlab you intend to use but, rather, the type of .mat file you want to create (a compressed older .mat file needs libz and a newer .mat file needs libhdf5). But, all versions of Matlab read the uncompressed/older versions of .mat files, so support for these two libraries is not necessary.

What version of autoconf do you have on your system? That m4 file should not have resulted in an error. To make sure you didn't run the stale configure file, delete mex/matlab/configure, then run autoreconf -si and your configure statement again.
Best,
Houtan
HoutanBastani
 
Posts: 197
Joined: Fri Jan 22, 2010 4:11 pm
Location: Paris, France

Re: Dynare 4.4.2 configure and MatIO

Postby bef00002 » Fri Aug 08, 2014 8:39 pm

I chose to compile matio with the hdf5 and libz support because I have absolutely no control over what people will try to do with it. They are probably unaware of their options when they save files.

The choice was simple ... support as much as possible and avoid grief down the line.

I used a fresh extraction of the tar distribution, so there were no stale files involved.

$ autoreconf --version
autoreconf (GNU Autoconf) 2.63
Copyright (C) 2008 Free Software Foundation, Inc.
License GPLv2+: GNU GPL version 2 or later
<http://gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0.html>
This is free software: you are free to change and redistribute it.
There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.

Written by David J. MacKenzie and Akim Demaille.

Bruce
bef00002
 
Posts: 5
Joined: Fri Jul 25, 2014 8:42 pm

Re: Dynare 4.4.2 configure and MatIO

Postby HoutanBastani » Mon Aug 11, 2014 1:22 pm

What I'm saying is that it will make no difference to the user. As long as s/he has the file that works on all versions of matlab (the default, with out libz and libhdf5 support), s/he will not need another file. The only thing it would change is the file size.

Anyway, your autoconf version is out of date as it was released in 2008. To get rid of the errors, you'd need to update to the latest version, 2.69, released in 2012 and your problem should go away. See http://ftp.gnu.org/gnu/autoconf/. But, given that you're working from the tar ball and not the git repository, you don't need to run autoreconf -si as the configure script comes with the source tar ball.
Best,
Houtan
HoutanBastani
 
Posts: 197
Joined: Fri Jan 22, 2010 4:11 pm
Location: Paris, France


Return to Dynare help

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests